Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  16/09/2021
Data da última atualização:  16/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, C. A.; ROCHA, R. B.; TEIXEIRA, A. L.; ALVES, E. A.; ESPINDULA, M. C.
Afiliação:  RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CPAF-RO; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO.
Título:  Genotype-environment interaction for the sensory profile of Coffea arabica lines in high temperature regions in the Western Amazon.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Genetics and Molecular Research, v. 20, n. 2, 2021.
DOI:  http://dx.doi.org/10.4238/gmr18809
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to select Coffea arabica lines with improved adaptability to tropical edaphic conditions. Competitive trials were set up at three locations of the states of Rondônia and Acre. Each trial was composed of 21 lines in the F5 generation and four reference cultivars evaluated as controls. To analyze beverage quality, six liters of coffee fruit at the M3 maturity stage was collected for each line in the environments of Alta Floresta do Oeste, RO (E1), Porto Velho, RO (E2), and Rio Branco, AC (E3). On the same day, after collection, the fruit was washed and placed to dry (natural processing) in full sun over canvas, until the samples reached 11-12% moisture. Sensory analysis of the samples was carried out by three judges/cuppers (Q Grader), according to the sensory analysis method of the Specialty Coffee Association of America. Analysis of variance showed that the effect of the genotype x environment interaction was significant, indicating differentiated performance of the lines grown in the different locations. Environments E2 and E3 were not favorable for beverage quality, whereas environment E1 showed better conditions for production of specialty coffees. In sensory analysis, six lines had higher final beverage quality scores than the controls. Line 2 had a final score of 80, line 11 had a final score of 79, and line 12 had a final score of 77. In addition to good beverage quality, lines 2, 11 and 12 also had yields higher than 30 bags ha-1 in the avera... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Beverage quality; Line x environment interaction.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226083/1/Genotype-environment-interaction-sensory-profile-coffea-arabica-lines-high-temperature.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-RO18598 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  20/02/2008
Data da última atualização:  29/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo de Divulgação na Mídia
Autoria:  OLIVEIRA, A. F. de; CARVALHO, G. R.
Afiliação:  Aryeverton Fortes de Oliveira, Embrapa Monitoramento por Satélite; Glauco Rodrigues Carvalho, Embrapa Gado de Leite.
Título:  A renda do brasileiro e seus gastos com lácteos.
Ano de publicação:  2006
Fonte/Imprenta:  MilkPoint, 21 set. 2006.
Idioma:  Português
Thesagro:  Consumidor; Leite.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL15485 - 1UPCAM - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional